Het verhaal van De Ster

 
 
Eugène Vanderwegen, bezieler achter ‘De Ster’.

Eugène Vanderwegen, bezieler achter ‘De Ster’.

Tes just een ingelke da up a tunge pist.

Het verhaal van ‘De Ster’ gaat terug tot in de jaren ’20 van vorige eeuw. Eugène Vanderwegen, beter gekend als ‘Jeinke Mosterd’ trok met paard en kar door de Leuvense straten met de toen al alom gekende mosterd. Later -in 1940- kwam hier ook de ‘Brusselse Kaas’ bij. Deze ‘Brusselse Kaas’ is nog steeds te vinden in de winkelrekken, maar is niet meer verbonden aan de mosterdmakerij.

‘De Ster’ was een echt familiebedrijf. Eugène Vanderwegen droeg zijn mosterdmakerij over aan zijn zoon, René Vanderwegen, die op zijn beurt in 1987 de zaak doorgaf aan zijn zoon Luc Vanderwegen en zijn vrouw Tres. In die tijd verhuisde de mosterdmakerij ook naar Lubbeek waar ‘ie op dit moment nog steeds gevestigd is.


Ik heb een passie voor smaak. Ik geraakte zo geboeid door ‘De Ster’.
— Paul Eraly, mosterdmaker

In 2013 namen Paul Eraly en zijn zonen Philip en Christophe de mosterdmakerij over van Luc en Tres. Een jaar lang leerde Paul het vak van Eugène. Naast hun hoofdjobs zetten Paul, Christophe en Philip met veel zorg en liefde ‘De Ster’ verder.

Tot op vandaag vertrekken er dagelijks heel wat potten mosterd vanuit Lubbeek naar de rest van Vlaanderen én ver daarbuiten. Het recept is al die jaren onveranderd gebleven en doorgegeven van mosterdmaker naar mosterdmaker, samen met de authentieke oude 3-steens mosterdmolen, die al sinds 1924 dagelijks haast dagelijks draait.

Naast het recept en de mosterdmolen is het volledige artisanale productieproces in al die tijd onveranderd gebleven. De nieuwe generatie mosterdmakers zijn daarnaast ook op weg om hun eigen mosterdzaden te kweken om het authentieke proces in ere te herstellen.

De nieuwe generatie: vader Paul Eraly met zijn zonen Christophe en Philip.

De nieuwe generatie: vader Paul Eraly met zijn zonen Christophe en Philip.


Een nieuwe lading mosterdzaad wordt goedgekeurd.

Een nieuwe lading mosterdzaad wordt goedgekeurd.

We vinden het belangrijk dat we onze basis ingrediënten hier kunnen laten groeien en het productieproces in handen hebben.
— Paul Eraly, mosterdmaker

Mosterd maken gebeurt bij De Ster alleen met de beste en meest eenvoudige ingrediënten: mosterdzaad, zeezout, natuurazijn en water. That’s all. Vier ingrediënten, zonder extra toevoegingen, bewaarmiddelen of kleurstoffen. Die eenvoud wordt hoog in het vaandel gedragen. De vier basis ingrediënten garanderen de smaak van De Ster, zonder suikers en glutenvrij.

In de mosterdmakerij van De Ster worden drie soorten mosterd vervaardigd. Eén hele milde mosterd, die zelfs door kinderen gesmaakt wordt, één graantjesmosterd en één extra scherpe mosterd, voor de durvers. Dankzij de authentieke productiemethode is de bewaartijd van de mosterd, ongeveer 1 jaar. Al geraakt ‘ie meestal sneller op.


De Ster is meer dan mosterd alleen.

De Ster heeft een passie voor smaak, waar pure ingrediënten primeren. De smaak van De Ster mosterd wordt met de grootste finesse bepaald. Maar Paul en zijn zonen zitten niet stil. Zo ontwikkelden ze naast mosterd ook ‘Senoekjes’ en ‘Belderflower’ siroop.

Senoekjes ('Senf' betekent mosterd in het Duits) zijn zacht-krokante koekjes met mosterd. Eerst proeven ze als een romig boterkoekje. Later komt de pittigheid en smaakcontrasten naar boven. Een zeer unieke combinatie.

Onze vlierplantage in Holsbeek

Onze vlierplantage in Holsbeek


IMG-7883.jpg
Vlier is niet enkel lekker. Het is ook erg gezond.

Belderflower is een vlierbloesemsiroop met oorsprong in de eigen biologische vlierplantage van Paul en zijn zonen, gelegen te Holsbeek, met de wortels in het Hageland. Heerlijk bij cocktails, op een ijsje of in limonades.


Samen eten, beleven en genieten. Eten verbindt en brengt mensen samen. Dat is de visie die we delen.
— PAUL ERALY (DE STER) & ERIC SEGHERS (AVERBODE)

Begin 2021 ging er een nieuwe mosterd in productie. De ‘Averbode Abdij honingmosterd’ is een warme samenwerking tussen De Ster en de Abdij van Averbode. Eeuwenoude producten vinden op eigentijdse wijze hun smakelijke plek in Averbode. Zo is er o.a. al Averbode brood, kaas, bier en nu ook mosterd. Averbode brengt herkenbare, smaakvolle en ambachtelijke producten op de markt. Vakmanschap en authenticiteit staan daarbij centraal.

04_26-de-ster-studio42717.jpg