Vlierbloesem limonade

De Ster heeft een passie voor smaak, waar pure ingrediënten primeren. De smaak van De Ster mosterd wordt met de grootste finesse bepaald. Maar Paul en zijn zonen zitten niet stil.

Zo ontwikkelden ze naast mosterd ook ‘Belderflower’ siroop. Belderflower is een vlierbloesemsiroop met oorsprong in de eigen biologische vlierplantage van Paul en zijn zonen, gelegen te Holsbeek, met de wortels in het Hageland. Heerlijk bij cocktails, op een ijsje of in limonades.

Ingrediënten
Voor een heerlijk frisse vlierbloesem limonade

- 2 liter water
- 25 verse en biologische vlierbloesemschermen van DE STER
- enkele takjes verse en biologische munt
- 1,50 kilogram witte suiker
- 2 afsluitbare glazen flessen van 1 liter
- een emmer of pot
- een fijne zeef
- een kookpot
- een trechter
- een neteldoek

RECEPT

DAG 1

Sta lekker vroeg op en pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag, zorg dat er niet teveel dauw opstaat. Pluk de frisse, mooie witte schermen waarvan alle bloemetjes open zijn. Vermijd groene bloemetjes of degene die nog gesloten zijn. Voor 2 liter heb je ongeveer 25 bloemschermen nodig. Schud ze na het plukken even uit zodat eventuele insecten eruit kunnen vallen, maar niet te hard, want de stuifmeel geeft de smaak.

Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen, samen met wat muntblaadjes in een pot of emmer met deksel. Overgiet de schermen zachtjes met zoveel water dat ze net onder staan. Leg op de pot of emmer een bord zodat de bloemschermen helemaal onder water staan, zo zorg je ervoor dat de smaak volledig wordt opgenomen. Doe het deksel op de pot of emmer en laat dit mengsel 1 dag staan op kamertemperatuur, best niet in de zon.

DAG 2

Na het trekken van de bloemen en munt giet je alles door een vergiet, zodat je alleen het vocht overhoudt. Zeef het door een fijne zeef en giet het door een neteldoek die in een zeef hangt. Het vocht zal altijd een beetje troebel blijven door het stuifmeel van de vlierbloesems.

Meet de hoeveelheid vocht af en doe het in een grote pan. Voeg nu per liter 750 gram witte suiker toe en verhit zachtjes tot het net niet kookt. Roer zachtjes tot de suiker is opgelost, dit duurt meestal ongeveer een kwartier.

Vul de flessen nu heet af met een trechter. Sluit ze direct na het vullen goed af.

Als ze afgekoeld zijn is het enkel nog GENIETEN. Smakelijk!