Waarom mosterdzaad ongelofelijk gezond is...

Wist je dat mosterdzaad ongelofelijk gezond is? We bundelen graag heel wat gezonde voordelen van mosterd.


Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;

Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem, bevordert de wondheling, versterkt de blaasfunctie, sterkt de ogen en draagt bij in de botgroei.

Vitamine B versterkt de zenuwen, zijn belangrijk in de spieropbouw, ondersteunt de spijsvertering, werkt mee aan wondheling, is leverversterkend, versterkt de stofwisseling, stimuleert de vetafbraak, stimuleert de hersenactiviteit en beïnvloedt de gemoedstoestand.

Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem, versterkt het bindweefsel, verstevigt het tandvlees, bevordert de concentratie, werkt mee bij wondheling en is belangrijk voor de bescherming en opbouw van de huid, botten en tanden

Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.


Mineraalstoffen, sporenelementen en eiwitten die belangrijk zijn bij onze stofwisseling:

Natrium regelt de waterhuishouding van het lichaam, is belangrijk in de zuur-base balans en is hematopoetisch

Kalium is belangrijk voor de energieproductie, regelt ook mee de waterhuishouding van het lichaam, neemt deel aan de eiwit stofwisseling en regelt tevens het hart- en -vaatstelsel.

Calcium is onontbeerlijk voor tanden en botten, ondersteunt de bloedstolling en bevordert de impulsoverdracht bij spieren en zenuwen.

Magnesium is belangrijk voor tanden en botten, komt tussen in de instandhouding van de spierfunctie, bevordert de energieproductie en versterkt de zenuwkracht.

Fosfor ondersteunt de bloedstolling, is betrokken in het energie metabolisme en regelt mee de zuur-base huishouding.

Chloor is belangrijk voor de vorming van maagzuren, versterkt het voedingstoffen transport tussen de cellen en reguleert mee de waterhuishouding.

Sporenelementen behoren tot de mineraalstoffen maar zijn in het lichaam slechts in minimale hoeveelheden(sporen) voorhanden. De in mosterd aanwezige sporen elementen zijn voor het lichaam essentieel en moeten via de voeding ingenomen worden.

Eiwitten behoren tot de basis bouwstenen van alle cellen. Zij zijn levensnoodzakelijk voor het organisme. Essentiële aminozuren moeten via de voeding opgenomen worden omdat het lichaam ze zelf niet kan aanmaken.


De werking van mosterd in trefwoorden:

Mosterd werkt…

1. Antibacterieel d.w.z. mosterd remt bacteriegroei. Daardoor verhindert het dus zowel uiterlijk als innerlijk de uitbreiding van de ziek makende bacteriën.

2. Verteringswerkende werking d.w.z.de productie van maagsappen en galsappen worden door mosterd gestimuleerd. Daardoor werkt het vertering bevorderend. Zware spijzen worden sneller verwerkt.

3. De doorbloeding bevorderende werking van mosterd toont zich bij de roodkleuring en verwarming van de behandelde lichaamsdelen.  Daardoor vermindert spanning en pijn. Bevordering van onttrekken van gifstoffen wordt  zo bevordert.

4. Schimmeldodende werking d.w.z. zoals bij bacteriën verhindert mosterd de verdere uitbreiding van schimmels zodat voetbaden bij voetschimmel, voet- en vingerbaden bij nagelschimmel behulpzaam zijn.

5. Vocht afdrijvende werking omdat mosterd op de waterhuishouding van het lichaam werkt doordat de stofwisseling bevordert wordt en daardoor vocht afdrijvend werkt en de stofwisseling producten sneller uitgescheiden worden en het lichaam reinigt.

6. Huid irriterende werking door de doorbloeding bevorderende werking van mosterd met roodheid en jeuken tot branden van de huid tot gevolg . daarom dient dit met de nodige voorzichtigheid toegepast te worden: zodra de opwarming, roodheid en het lichte jeuken in een brandend gevoel omslagen, dient het aanwenden van mosterd gestopt te worden. Het best mogelijke effect is op dit ogenblik bereikt en de huid moet nu de gelegenheid krijgen om te regenereren. Na een toepassen van mosterd moeten de behandelde delen steeds grondig met lauwwarm water gewassen te worden.

7.  Een slijmoplossende werking: juist bij bronchiale klachten en vastzittende slijmen toont mosterd wat het kan onder de vorm van een onrechtstreeks vethoudende crème . De warmte gepaard met de in mosterd zittende werkende stoffen is een weldaad voor de bronchiën.

8.  Pijnstillende werking door de betere doorbloeding en de daarmee verbonden opwarming.

9. Zweet afdrijvende werking doordat de stofwisseling stimulerende werking een verhoogde transpiratie met zich meebrengt. Dit kan nu juist bij opkomende verkoudheden therapeutisch aangewend worden.

10. De immuniteit stimulerende werking doordat de stimulerende werking op de cellen, stofwisseling en orgaanfunctie(zoals de maag, gal en nieren) is er ook een positieve invloed op het immuun systeem. Het organisme  wordt  aldus versterkt en daardoor minder vatbaar voor ziekte.

Christophe Eraly